Voorbereid naar ons museum

1. Kan ik een kaartje kopen bij de kassa?
Online kaartverkoop vooraf is voor alle musea in Nederland verplicht gesteld door de Rijksoverheid, dus ook voor Museum Buurtspoorweg. Een ticket voor de door jouw gewenste dag en tijd koop je heel makkelijk op onze website www.museumbuurtspoorweg.nl. Je krijgt een bevestiging van jouw aankoop in jouw mailbox (controleer ook je spam/junk mailbox!). Print de bevestiging uit of toon het op je mobiel bij het loket in station Haaksbergen. Dit is jouw ticket. Het ticket is alleen geldig op de dag en de tijd die in de bevestigingsmail vermeld staat.

2. Ik heb verkoudheidsklachten. Mag ik het museum bezoeken?
Nee, helaas moeten we je vragen om je bezoek uit te stellen. We hanteren hiervoor de richtlijnen van het RIVM: Blijf thuis, laat je testen, ziek uit. Als iemand binnen het gezin of huishouden ook koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet iedereen thuisblijven.

3. Moet ik een mondkapje op in de trein?
Nee, bij Museum Buurtspoorweg hoef je geen mondkapje te dragen. Wij vallen niet onder de richtlijnen voor het openbaar vervoer, maar onder musea. Deze normen volgen wij dus. Je bent uiteraard vrij om een mondkapje te gebruiken wanneer je dat zelf prettig vindt.

4. Hoe lang van tevoren moet ik mij melden bij het loket in Station Haaksbergen?
Een halfuur  voor vertrek. Heb je een kaartje gekocht voor de rit van 10.30 uur? Zorg dan dat je uiterlijk 10.00 op het station bent. Wanneer je nog rond wilt kijken voor vertrek, is het raadzaam om dan al aanwezig te zijn. Kom niet eerder dan 45 minuten voor vertrek, in verband met andere bezoekersstromen. Kom ook niet te kort voor vertrek, de ervaring leert dat dit resulteert in een grote rij wachtenden voor ons loket en een trein die te laat vertrekt.

5. Kan ik ook opstappen op station Boekelo of halte Zoutindustrie?
Nee, helaas is dat op dit moment niet mogelijk. Jouw reis begint op station Haaksbergen. Vanuit Haaksbergen rijden we rustig door het prachtige Twentse landschap op weg naar Station Boekelo. Daar heb je de tijd om op je gemak onze collectie rijtuigen en locomotieven te bewonderen in de Museumloods. Ook is er gelegenheid om een kopje thee of koffie te drinken en een kijkje te nemen bij de modelspoorbaan. Daarna rijden we met z’n allen weer terug, daarbij neem je dezelfde zitplaats als op de heenweg. Dit in verband met de hygiënemaatregelen.

6. Ik heb een kaartje gekocht voor de rit van 10.30 uur. Hoe laat ben ik weer terug op station Haaksbergen?
Dan ben je om 12:05 uur weer terug op station Haaksbergen. De rit van Haaksbergen naar Boekelo duurt 25 minuten. Daarna heb je 45 minuten de tijd om onze museumloods op station Boekelo te bekijken en/of een kopje koffie te drinken.

De reis terug van Boekelo naar Haaksbergen duurt vervolgens weer 25 minuten. De complete dienstregeling is te vinden op onze website.

7. Ik heb een kaartje gekocht maar ik kan of wil niet meer mee met de trein. Kan ik mijn geld terugkrijgen of omruilen voor een andere dag/tijd?
Nee, helaas is dat niet mogelijk. Dit staat ook in onze algemene voorwaarden, deze zijn na te lezen op www.museumbuurtspoorweg.nl/algemene-voorwaarden.

De kaarten zijn op naam, dus weggeven of doorverkopen is niet toegestaan.

8. Ik wil graag met mensen uit meerdere huishoudens samen reizen. Kan dat?
Museum Buurtspoorweg leeft de regels na van de Rijksoverheid, opgesteld door het RIVM. Dat betekent dat ook bij ons alleen personen uit hetzelfde huishouden samen mogen reizen in een coupé. Wanneer je graag met meerdere huishoudens een dagje weg wilt samen, dan is dat mogelijk, maar wel op 1,5 meter afstand. Een uitzondering op deze regel vormen kinderen onder de 12 jaar en hun grootouders. Zij mogen wel samen reizen, ook als ze niet onder een dak wonen. Voor alle andere mensen geldt dat jullie ook in de trein afstand moeten houden. Meldt duidelijk aan de kassamedewerker dat jullie uit meerdere huishoudens komen, zodat hij/zij jullie op veilige afstand kan plaatsen in de trein. Ook in het stationsgebouw, het perron en in de Museumloods geldt: houd afstand.

9. Ik heb al een kaartje gekocht, maar nu blijkt er nog iemand mee te willen. Hij/zij heeft los nog een kaartje geboekt. Mogen we wel naast elkaar zitten?
Ja, wanneer jullie uit een huishouden komen is dat geen probleem. Koop allebei een ticket online en ga samen naar het loket bij Station Haaksbergen en toon je entreebewijs. Geef aan dat jullie uit een huishouden komen. Jullie zullen vervolgens samen ingedeeld worden in een coupé. Komen jullie niet uit een huishouden? Dan is 1,5 meter afstand houden verplicht en mogen wij jullie niet in een coupé plaatsen. Zie punt 8.

10. Ik ben Donateur, Vriend of Vrijwilliger bij Museum Buurtspoorlijn. Hoe maak ik gebruik van mijn voorrecht om gratis mee te mogen met de trein?
Ook mensen die gratis mee mogen met de trein, moeten vooraf reserveren via www.museumbuurtspoorweg.nl. Kies dan het ticket van €0,-. Let op: neem altijd je Donateurspas of Vriendenpas mee en een geldig ID. Ben je vrijwilliger bij het museum? Reserveer eerst jouw € 0,- ticket via de website en stuur daarna een mailtje naar info@museumbuurtspoorweg.nl met de dag en tijd dat je graag mee wilt. We controleren dan je naam in het Vrijwilligersdossier. Let op: wanneer je samen reist met anderen, moeten zij in het bezit zijn van een ticket voor het reguliere tarief. Deze bestel je ook op museumbuurtspoorweg.nl.

11. Ik wil graag mijn fiets meenemen in de trein. Kan dat?
Helaas is fietsvervoer op dit moment niet mogelijk, om de veiligheid van u en onze medewerkers te kunnen garanderen.

12. Ik ben mindervalide. Kan ik veilig reizen met de trein?
Wij zijn er trots op dat ons museum ook toegankelijk is voor minder validen, ook tijdens de corona-beperkingen. Meld wel uiterlijk twee weken voor vertrek via kantoor@museumbuurtspoorweg.nl wanneer er gebruik wordt gemaakt van een rolstoel of een begeleider. Je eigen kaartje koop je via museumbuurtspoorweg.nl

voor het reguliere tarief. Voor een eventuele begeleider betaal je niet extra, maar meldt het wel van tevoren. Voor iedereen geldt: we raden mensen binnen de risicogroep (vastgesteld door het RIVD) af om het museum te bezoeken. Een bezoek aan het museum is op eigen risico.

13. Mag mijn hond mee reizen?
Ja, jouw hond mag mee. We zijn er trots op dat we een diervriendelijk museum zijn! Houd hem wel aan de lijn en houd rekening met de andere bezoekers.

14. Mag ik nog wel kijken bij de stoomlocomotief en de rijtuigen langs het perron?
Ja, natuurlijk is er nog altijd genoeg te zien en beleven op en rond station Haaksbergen. Kom een halfuur van tevoren, zodat je genoeg tijd hebt en houdt 1,5 meter afstand van andere bezoekers. Als het te druk wordt, kunnen we je vragen om even door te lopen en/of afstand te nemen.

15. Kunnen we nog wel een kopje koffie drinken?
Natuurlijk, graag zelfs! Je bent van harte welkom bij ons horecapunt in de Goederenloods in Haaksbergen en op station Boekelo. Onze grote voorkeur gaat uit naar betaling per pin. Er mogen maximaal 30 mensen in de Goederenloods tegelijkertijd aanwezig zijn. Het kan dus zijn dat wij je vragen even te wachten voordat je naar binnen kan/mag.

16. Waar vind ik de toiletten?
Op station Haaksbergen kan je gebruikmaken van de toiletten op het perron. Deze bevinden zich in de historische retirade naast het stationsgebouw. De toiletten in de Goederenloods zijn alleen toegankelijk voor minder validen, in verband met de 1,5 meter maatregelen. In Boekelo zijn drie toiletten beschikbaar achterin de loods, een dames, heren en mindervalide toilet. Hier is ook een verschoningskussen voor baby’s. Er zijn geen toiletten beschikbaar in de ruituigen.

17. Mag ik lopen door de trein en op het balkon staan tijdens het rijden?
Nee, helaas is het niet mogelijk om je te verplaatsen door de trein, in verband met de 1,5 meter afstand. Natuurlijk is het wel mogelijk om het raampje open te doen en te genieten van de wind door je haren.

18. Hoe gaat dat precies met in- en uitstappen?
Je krijgt van ons per huishouden een plattegrond waarop het rijtuig en de coupé staat aangekruist die voor jou is gereserveerd. Wanneer het tijd is om in de trein te stappen, zoek je zelf het rijtuig en de coupé dat voor jou is gereserveerd. Deze zijn gemarkeerd met nummerstickers die overeenkomen met de nummers op jouw plattegrond. Let op, houd rekening met elkaar. Wacht totdat andere mensen op afstand zijn voordat jij instapt. Wanneer je eenmaal zit, is het niet de bedoeling dat je je verplaatst binnen het rijtuig, in verband met de 1,5 meter afstand die wij hanteren. Kan je het niet vinden of heb je andere vragen? Er zijn medewerkers van het museum op het perron om te helpen: je herkent ze aan hun gele hesje of MBS uniform.