Voetgangersbrug geplaatst

Voetgangersbrug Geldermalsen in oude luister op een nieuwe plek

 

De ruim 120 jaar oude voetgangersbrug uit Geldermalsen is donderdag 21 maart op haar nieuwe plek bij de Museum Buurtspoorweg (Museum Buurtspoorweg) in Haaksbergen geplaatst.

nico brug 21-03-2013

De brug is in 2011 door ProRail aan de Museum Buurtspoorweg geschonken. Vrijwilligers van de Museum Buurtspoorweg hebben hem gestript en ingekort, waarna een gespecialiseerd bedrijf de brug en overige delen heeft aangepast voor de nieuwe plek. Ook zijn er een aantal reparaties uitgevoerd waarbij de oude technieken gebruikt zijn die toen gebruikelijk waren. Deze winter hebben de vrijwilligers van de Museum Buurtspoorweg het nieuwe loopdek gemonteerd.

 

De voetgangersbrug is van groot belang voor de revitalisatie van het Museum Buurtspoorweg-emplacement in Haaksbergen. De brug krijgt een belangrijke rol in de ontsluiting van het emplacement aan de kant van de Parallelweg. Behalve de brug maken ook de restauratie van het interieur van het stationsgebouw en de restauratie van de goederenloods (inmiddels voltooid) deel uit van dit project. De revitalisering is mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Haaksbergen, de provincie Overijssel, het VSB fonds, het Appie Baantjerfonds en de Europese Unie (Leader).

 

Komende zomer zal de herbouw van een retirade het sluitstuk zijn in de eerste fase van deze omvangrijke revitalisatie op het emplacement in Haaksbergen.

 

De voetgangersbrug werd in 1891 in Geldermalsen in gebruik genomen en is één van de weinige bruggen van deze soort die in Nederland bewaard zijn gebleven. De conditie van de voetgangersbrug was veel beter dan in eerste instantie gedacht. Dat bleek nog eens toen alle oude verflagen verwijderd waren. Op de brug is een nieuw loopdek en een nieuw verfsysteem aangebracht, zodat hij er weer voor jaren prachtig uitziet.