bord Golfslagbad Bad Boekelo

De Zee op Heide

De eerste zoutfabriek van de Koninklijke Nederlandsche Zoutindustrie (KNZ) werd in 1931 geopend op het terrein naast de huidige halte Zoutindustrie. Na de Boekelose Stoombleekerij vormde de zoutindustrie de grootste werkgever in het dorp en het buitengebied. Zeker nadat in 1936 een tweede vestiging in Hengelo werd geopend en de zoutproductie aanzienlijk omhoog ging.

De KNZ wilde in Boekelo een hotel bouwen voor de bezoekende zakenmensen (en om het dorp te compenseren voor het verhuizen van de hoofdvestiging van de fabriek naar Hengelo). In 1934 realiseerde de KNZ Bad Boekelo. Een hotel met op het terrein openluchtbaden, een badhuis en een restaurant. Naar voorbeeld van soortgelijke bedrijven in Duitsland werd er geen normaal zwembad gebouwd, maar een speciaal zoutwater- golfslagbad. Een speciale golfslagmachine zorgde voor maar liefst vijftien deiningen per minuut. Het bad – een echte innovatie in die tijd – raakte snel in trek bij de lokale en regionale bevolking.

De opening door de Enschedese burgemeester Rückert werd een landelijk media-evenement. Tal van vooraanstaande dagbladjournalisten werden uitgenodigd en kwamen – soms zelfs per vliegtuig – naar Twente om de opening bij te wonen. Dit zorgde voor nationale bekendheid en populariteit van Bad Boekelo. In de jaren die volgden was Bad Boekelo het toneel van vooraanstaande evenementen zoals zwemwedstrijden maar ook mode- en goochelshows. Vakantiegangers en dagjesmensen werden in die dagen gelokt met de slogan: “Bezoekt voor uw genoegen en gezondheid Bad Boekelo, de zee op de heide!”.

Vandaag de dag bestaat het hotel nog steeds, maar het golfslagbad werd in 1985 gesloten en voorgoed gedempt. Het ging ten onder in de concurrentiestrijd met modernere zwembaden in de omgeving.