Over het Museum Buurtspoorweg

Locatie Haaksbergen

Stap het stationsgebouw van Haaksbergen binnen en ervaar gelijk de sfeer van weleer. Hier koop je een treinkaartje en maak je in de wachtkamer kennis met stationschef Laponder. Op en rond het station is veel te zien én te doen, zoals bijvoorbeeld de werkplaats en de goederenloods. Heb je vragen over de werking van een ketel van de stoomlocomotief of wil jouw kind zelf een emmer met kolen volscheppen? Vraag het aan de depot-assistent. In ons museumcafé De Goederenloods kun je terecht voor koffie, thee, gebak en fris. En in ons museumwinkeltje vind je de leukste souvenirs als aandenken.

algemene informatie

Bekijk dienstregeling

Locatie Boekelo

Bij de spoorwegovergang in Boekelo staat een klein gebouwtje waar je op rijdagen een kaartje kunt kopen bij de stationschef van Boekelo. Hij kan je de weg wijzen naar het museumdepot waar het grootste gedeelte van de locomotieven en wagons staan die nog gerestaureerd moeten worden. Dit geeft je enig idee over hoeveel werk er verzet moet worden, voordat een locomotief of wagon weer ingezet kan worden. Voor kinderen hebben we leuke speeltafels en zijn er diverse grote modelspoorbaan te vinden.

Er is veel te beleven, te leren en te zien


Halte Zoutindustrie

Deze halte met dubbelspoor en eilandperron ligt tussen de stations Haaksbergen en Boekelo. Tijdens drukkere dagen waarop meer treinen rijden wordt deze halte gebruikt om de treinen elkaar te laten passeren.

algemene informatie

Historisch
wist-je-datje

De stichting Museum Buurtspoorweg werd op 21 februari 1967 opgericht

Waarom Museum Buurtspoorweg?

  • Een echt eersteklas dagje uit!
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9,2 (via Google)
  • Het museum is rolstoelvriendelijk
  • Parkeren te Haaksbergen en Boekelo is gratis
  • Honden zijn welkom

Voor kinderen van alle leeftijden is er veel (zelf) te doen

Een rit met zo’n oude stoomtrein is een echte belevenis. Kinderen kunnen voorin de trein kijken hoe die oude locomotief zijn werk doet. En als de conducteur langskomt vindt hij het vast goed dat de kinderen zelf hun kaartje knippen. Ook in de rest van het museum is genoeg te beleven en te doen. Zo kunnen kinderen aan de hand van een speurboekje op avontuur door ons museum. Aan de hand van leuke, interactieve opdrachten leren ze zo spelenderwijs de geschiedenis van ons lokaalspoor.

Mindervaliden

Ook mindervaliden kunnen ons museum prima bezoeken en zeker een ritje in een van onze stoomtreinen maken. Onze perrons en gebouwen zijn namelijk nagenoeg drempelvrij en één van onze rijtuigen is voorzien van een rolstoellift. Tijdens evenementen rijden er vaak meerdere treinen, het kan dan zijn dat je even moet wachten op de volgende trein met de rolstoellift. Maar gelukkig valt er genoeg te zien. En onze medewerkers helpen je graag! Let wel, de historische bestrating is niet overal even vlak. En onze locaties in Haaksbergen en Boekelo zijn voorzien van een mindervaliden toilet.

Mindervaliden kunnen ons prima bezoeken

rolstoel

 

 

 

 

 

Het mindervaliden toilet in Boekelo werd in 2016 gerealiseerd dankzij advies en financiële steun van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind).

Publiciteit NSGK web_Embleem mogelijk gemaakt door NSGK-VERPLICHT_df16aa99-10f1-439d-9df2-b8ce600af78f

 

 

 

 

 

Twente

De omgeving in Twente is prachtig en zeer geschikt voor een dagje uit of een vakantie. Een bezoek aan ons museum en een ritje in de stoomtrein kun je uitstekend combineren met een wandeling of fietstocht in de nabije omgeving. Of door lekker te gaan eten of gezellig te winkelen in een van de interessante steden en dorpjes in de buurt. Er valt veel te combineren, kijk maar eens op www.beleeftwente.nl

In de regio Twente is veel te doen

algemene informatie

Hoe het begon

In Twente ten zuiden van de steden Enschede en Hengelo ligt de spoorlijn van de vroegere GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaal-Spoorwegmaatschappij), die in 1884 de baanvakken Winterswijk-Hengelo, Ruurlo-Neede en in 1885 het baanvak Boekelo-Enschede opende. In dit gebied van zand, veen, bos en heide ligt ons museum en laten wij een volledig functionerend Nederlands lokaalspoorwegbedrijf van eind 19e en begin 20e eeuw zien.

Een levend museum met authentiek rijdend materieel

Ons eerste bezit was een oude motorwagen en inmiddels bezitten wij een unieke collectie van tientallen historische treinen en wagons. Verder kunt u in de aankleding van ons museum en de stations een grote hoeveelheid oude attributen, zoals oude uniformen, lantaarns, seinpalen, steekwagens en oude koffers terugvinden. Alles is aanwezig om u een lokaalspoorwegbedrijf uit vervlogen tijden te laten zien maar vooral te laten beleven. Wij zijn namelijk geen stoffig museum waar alles stil staat, maar een echt levend museum met authentiek rijdend materieel!

Dus, zin in een ritje in een echte stoomtrein? En benieuwd naar die sfeer van vroeger? En geïnteresseerd in oude locomotieven en wagons? Kom dan naar onze museumlocatie in Boekelo of Haaksbergen waar veel is te beleven, te leren en te zien.

Ons museum heeft 2 locaties

Meer informatie

Op onze andere pagina’s vindt u meer informatie over de reistijden, tarieven, openingstijden en veel meer. Of bel ons voor meer informatie op 053 572 15 16, stuur een mailen naar info@museumbuurtspoorweg.nl of vul het contactformulier in.

Verschillende projecten van Museum Buurtspoorweg zijn ondersteund door:

leader-en-europa      Regio-Twente-logo

Gebruikte foto’s

Met dank aan Nico Asbroek

Veel foto’s op onze website zijn gemaakt door Nico Asbroek en De Fotografe. Wij zijn zeer blij dat we hier gebruik van mogen maken.

Bekijk dienstregeling