Organisatie

De stichting Museum Buurtspoorweg (Museum Buurtspoorweg) is een door de stichting Museum Registratie erkend museum en door de belastingdienst erkend als culturele instelling (Algemeen Nut Beoogde Instelling => ANBI).

De Museum Buurtspoorweg bestaat uit de volgende stichtingen:

  • stichting Museum Buurtspoorweg (hoofdstichting, zetel in Haaksbergen)
  • stichting Beheer Onroerende zaken Museum Buurtspoorweg (nevenstichting, zetel in Haaksbergen)
  • stichting Beheer Museum en Spoorwegmaterieel Museum Buurtspoorweg (nevenstichting, zetel In Enschede)

De stichtingen hebben een bestuur (onbezoldigd) en het bestuur staat onder toezicht van de Raad van Toezicht (onbezoldigd). De stichting Museum Buurtspoorweg heeft 2.7 (FTE) vaste medewerkers en ongeveer 110 vrijwillige medewerkers.

De Museum Buurtspoorweg heeft van de gedeputeerde staten van Overijssel de concessie voor het rijden op de spoorlijn Haaksbergen (HBG) – Boekelo (BKO) en staat onder toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen ministerie Verkeer & Waterstaat en ministerie VROM). Het toezicht richt zich o.a. op de veiligheid, verkeersregels, infra, materieel en medewerkers. De Museum Buurtspoorweg is naast museum dus ook een spoorwegonderneming en infrabeheerder.

De Museum Buurtspoorweg is lid van de Museumvereniging en van Historisch Railvervoer Nederland (HRN) en is vertegenwoordigd in Fedecrail.

 

Organisatie