Speciaalbier actie

Speciaal voor ons museum stelde Rigtersbier zes bijzondere speciaalbieren samen. Deze zijn samengebracht in een uniek sixpack. Elk flesje heeft een eigen MBS etiket en deze sixpacks komen in een gelimiteerde oplage. Een waar collectorsitem dus! 

CROWDFUNDACTIE VOOR RESTAURATIE BIJZONDER ERFGOED
De gehele opbrengst uit de verkoop van deze sixpacks komt ten goede van de restauratie van ons lokaalspoorrijtuig NS C1820. Een bijzonder stukje erfgoed dat de geschiedenis van ons lokaalspoor weerspiegelt. Er wordt al ruim 5 jaar hard gewerkt aan het herstellen van dit rijtuig. Een vaste groep enthousiaste vrijwilligers zet zich wekelijks hard in en werkt gestaag door om het rijtuig weer in perfecte staat af te leveren. Het doel is het rijtuig weer rijvaardig te maken.

VERKOOPPUNT SIXPACK
Het sixpack speciaalbier is verkrijgbaar in de museumwinkel van station Haaksbergen. Daar kun je terecht op de dagen dat het museum geopend is voor publiek. Dat is elke zondag en vanaf juni ook elke woensdag. Gedurende de hele zomervakantie is ons museum ook de dinsdag open.
Lukt het niet om één van deze dagen langs te komen? Mail ons dan je bestelling door via info@museumbuurtspoorweg.nl. Dan stemmen we in overleg af wanneer je jouw sixpack(s) af kunt halen.

Een sixpack kost € 24,95.

We verzenden de sixpacks niet per post.

Bezoek miniatuurwereld Zuiderspoor

Openingstijden Miniatuurwereld Zuiderspoor – WINTER 2024
De miniatuurwereld is te bewonderen op zondag 28 januari, zondag 25 februari en zondag 24 maart tussen 12:00 en 17:00 in de museumloods van station Boekelo. Gedurende deze middagen wordt tekst en uitleg gegeven over Zuiderspoor, waarna je met heel andere ogen de miniatuurwereld zult bekijken. Reserveren is niet nodig, je kunt op de dag van je bezoek een kaartje kopen aan het loket van station Boekelo. Deze bevindt zich in het historische seinhuisje bij de overweg ter hoogte van De Buren. Naast de modelwereld zijn er ook diverse speeltafels met duplo en treinbanen voor de jongste gasten én ontdek je een speelse fantasiewereld in LGB, waarbij kinderen zelf de treinen in beweging kunnen zetten door een druk op één van de knoppen.

Historische miniatuurwereld
Modelwereld Zuiderspoor laat het historische beeld zien van begin 20e eeuw, toen het Zuiderspoor nog volop in bedrijf was. Met prachtig gedetailleerde landschappen, gebouwen én stations is de volledig geautomatiseerde modelbaan een bijzonder realistische weergave van Enschede Zuid, ruim 100 jaar geleden. Ga mee terug in de tijd en ontdek de magische miniatuurwereld van Zuiderspoor.

Uniek Nederlands lokaalspoor materieel 

Natuurlijk vind je in de museumloods op station Boekelo ook diverse locomotieven, goederenwagens en passagiersrijtuigen uit de collectie van Museum Buurtspoorweg. Vergeet ook niet het lokaalspoorrijtuig SS C1340 te bezichtigen. Dit bijzondere rijtuig heeft langer dienst gedaan als (nood)woning dan als rijtuig en staat dan ook volledig ingericht als woning opgesteld in de loods. Een uniek stukje Nederlands lokaalspoorgeschiedenis.

PRIJZEN
Kinderen 0 –  3 jaar gratis
Kinderen 4 – 11 jaar € 1,50
Vanaf 12 jaar € 3,50

Tickets zijn te verkrijgen op de dag van bezoek aan het loket van station Boekelo.
Adres: Boekelosestraat 410 te Boekelo (gemeente Enschede).
Parkeren is gratis in en rondom het centrum van Boekelo.

Stoomtrein & Stamppot UITVERKOCHT!

* DIT ARRANGEMENT IS UITVERKOCHT EN KAN NIET MEER GEBOEKT WORDEN *

Sluit een bezoek aan ons museum inclusief stoomtreinrit af met een heerlijk stamppotbuffet! Schuif gezellig aan in onze museumrestauratie De Goederenloods op station Haaksbergen en geniet met het hele gezin van verschillende soorten stamppot en divers soorten vlees. Het arrangement Stoomtrein & Stamppot is alleen te boeken op vrijdag 29 december.

Programma
14:00 – 15:00 Bezoek Museum Buurtspoorweg, station Haakbergen – Ontdek de locomotievenloods, het baanwerkershuisje van Gait en de werkplaats vol restauratieprojecten
15:00 – 15:25  Stoomtreinrit Haaksbergen – Boekelo
15:25 – 16:10  Bezoek museumloods station Boekelo – De loods staat vol met locomotieven, rijtuigen en goederenwagens die te bezichtigen zijn, evenals een aantal prachtige modelbanen
16:10 – 16:35  Stoomtreinrit Boekelo – Haaksbergen
16:35 – 17:00 Welkom in onze museumrestauratie De Goederenloods op station Haaksbergen, hier kun je alvast een drankje uitkiezen
17:00 – 18:30 Genieten van een overheerlijk stamppotbuffet
18:30              Einde programma

Kosten
Kinderen tot en met 11 jaar € 24,50
Vanaf 12 jaar € 34,50

Inbegrepen
* Museumbezoek inclusief leuke (interactieve) activiteiten onderweg
* Nostalgische stoomtreinrit (retourrit Haaksbergen – Boekelo)
* 1 drankje uit ons standaard assortiment naar keuze
* Stamppotbuffet met 3 soorten stamppot en diverse soorten vlees

Het eerste drankje krijg je van ons. Heb je daarna nog dorst? Dan kun je in onze horeca gewoon een nieuw drankje bestellen en afrekenen.

Aanmelden
Zoek je een leuke, laagdrempelige activiteit voor het hele gezin in de kerstvakantie? Combineer dan een stoomtreinrit met een stamppotbuffet. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@museumbuurtspoorweg.nl o.v.v. Stoomtrein & Stamppot. Graag ontvangen we het aantal personen en de leeftijden.
Let op: er is plek voor maximaal 50 personen en vol = vol. Dus wees er snel bij en reserveer je plek! Welkom bij Museum Buurtspoorweg.

Winterritten met de stoomtrein

ONVERGETELIJKE STOOMTREINRIT
In de kerstvakantie kun je een winterrit komen maken met onze stoomtrein. Dat kan op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december. Deze dagen rijdt onze stoomtrein twee ritten per dag en vertrekken van vanaf station Haaksbergen om 13:00 en om 15:00 uur. Let op: de openingstijden wijken af. Station Haaksbergen is open van 12:00 – 17:00, station Boekelo is open van 13:00 – 16:30.

Let op; afwijkende openingstijden

Tijdens deze ritten kun je genieten van een aantal heerlijke winterse lekkernijen. Wat denk je van een warme kop chocolademelk met slagroom? Of een heerlijke kom snert! Wil je er even tussenuit na de kerstdagen? Kom dan naar Museum Buurtspoorweg en ga mee terug in de tijd.

Kaartjes voor onze winterritten boek je eenvoudig online door de datum van uw bezoek aan te klikken in onze kalender.

STOOMTREIN & STAMPPOT
Extra leuk; op vrijdag 29 december kun je het arrangement Stoomtrein & Stamppot boeken! Sluit je onvergetelijke stoomtreinrit af met een gezellig én lekker stamppotbuffet in onze museumrestauratie De Goederenloods in het historische stationsgebouw van station Haaksbergen. Meer weten? Klik dan hier.

 

* Rolstoelvriendelijk
* Honden welkom
* Gratis parkeren
* Horeca in de trein
* Klantwaardering van 9,2
* Echt familie-uitje

9 & 10 mei Vervoer van Vroeger

Op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 10 mei is ons museum extra geopend en organiseren we een geweldig evenement rondom het thema Vervoer van Vroeger! Er is deze dag van alles te zien én te beleven. Daarnaast rijden onze treinen volgens een extra uitgebreide dienstregeling. Even alles op een rijtje:

* Stoomtreinritten – DIENSTREGELING 9 MEI / DIENSTREGELING 10 MEI
Op donderdag is ons museum geopend vanaf 9 uur en beginnen de treinen te rijden om 10:00 uur, op vrijdag openen we om 10:00 en rijdt de eerste trein om 11:00 uur.

* Nostalgische busrit van station Haaksbergen naar halte Zoutindustrie
Beide dagen kun je een nostalgische busrit door het prachtige buitengebied van Haaksbergen maken. De bus brengt je van station Haaksbergen naar halte Zoutindustrie of andersom. Zo kun je vanuit de bus verder naar station Boekelo met de stoomtrein of paardentram, of andersom. Hierbij geldt, vol = vol, dus kom op tijd. De bussen rijden elk uur en sluiten aan op de stoomtreintijden. Een kaartje voor de bus haal je op de dag zelf bij het loket van onze stations.
LET OP: de eerste bus vertrekt om 11:00 uur vanaf station Haaksbergen. De bus is helaas niet rolstoelvriendelijk.

* Historische paardentram
Onze stoomtrein rijdt tussen de stations Haaksbergen en Boekelo. Daar tussen in ligt halte Zoutindustrie. Deze dagen rijdt er een historische paardentram tussen station Boekelo en halte Zoutindustrie. Je kunt dus het eerste óf het laatste stukje van je treinrit opstappen in deze paardentram. Let op; de paardentram is niet geschikt voor minder validen. Hierbij geldt, vol = vol, dus kom op tijd. De paardentram rijdt extra vaak en sluit aan op de stoomtreintijden. Een kaartje hiervoor haal je op de dag zelf bij het loket van onze stations.
LET OP: de eerste paardentram vertrekt vanaf halte Zoutindustrie en vertrekt om 11:25 uur. Dat is na de 2e stoomtreinrit die vertrekt uit Haaksbergen. De paardentram is helaas niet rolstoelvriendelijk.

* Vervoersmiddelen van vroeger en presentatie Transit Oost
Op beide stations maak je kennis met verschillende voertuigen van vroeger. Stoere vrachtwagens, nog meer nostalgische bussen, historische trekkers, ouderwetse kevers en natuurlijk onze eigen unieke collectie (lokaal)spoormaterieel. Op station Haaksbergen is Transit Oost te gast, ons collega museum uit Winterswijk. Ook zij vertellen het verhaal dat hoort bij onze lokaalspoorlijn en vullen dit aan met een tentoonstelling van openbaar vervoer in Oost Nederland zo’n 100 jaar geleden. Een delegatie van dit museum is te gast en vertelt je graag meer over hun collectie en museumwerkplaats.

* Activiteiten voor jong en oud
Kinderen kunnen een speurtocht doen, waarbij ze op spelenderwijze het hele museum ontdekken. Op station Haaksbergen maak je kennis met stationschef Laponder en baanwerker Gait. In museumrestauratie De Goederenloods hangen leuke verkleedkleren óf kom je even tot rust met een mooie kleurplaat. Wil je weten wat er allemaal te zien én en te doen is? Kijk dan hier.

* Modelbanen
Ontdek de wondere miniatuurwereld van Enschede Zuid. Deze prachtig gedetailleerde modelbaan is te bezichtigen in onze museumloods op station Boekelo. Je ontdekt er elke keer weer iets nieuws! Let ook eens op de stoommachines in de oude textielfabriek van Jannink.

* Tijdreizigers komen op bezoek
Beide dagen kun je in ons museum Tijdreizigers tegenkomen. In hun prachtige, veelal Victoriaanse kledij, lijken ze rechtstreeks uit de periode van de industriële revolutie te komen. Ze maken graag een praatje of gaan met bezoekers op de foto. En tijdens de nostalgische stoomtreinritten reizen ze graag mee en kun je ze zomaar tegenkomen in één van de historische rijtuigen.

Kortom, genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Museum Buurtspoorweg! Ga je mee, terug in de tijd? Kom ook bewonderen en beleven.

Alle activiteiten op een rijtje

In ons museum is veel te zien én te beleven. Natuurlijk kom je voor een onvergetelijke stoomtreinrit, maar daarnaast is er nog zoveel meer te doen. We zetten het graag even voor je op een rijtje.

VOOR KINDEREN
* Ga op speurtocht met Jack de Kat. Je gaat het hele museum door en onderweg leer je door middel van spelletjes en opdrachten alles over stoomlocomotieven en ons museum.
* Voel je even een echte machinist! In onze locomotievenloods op station Haaksbergen staat onze oudste stoomlocomotief. Ze heet T3 en komt uit 1896! Jij mag in het machinistenhuis klimmen en ervaren hoe het is om als machinist of stoker aan het werk te zijn.
* In onze 18-luiker, een goederenwagon, ontdek je door middel van een aantal interactieve spellen alles over het goederenvervoer van vroeger. De wagon vind je op station Haaksbergen.
* Verkleed je als conducteur of machinist. In ons museumcafé op station Haaksbergen vind je een leuke verkleedhoek met verschillende outfits.
* Laat jij de trein rijden? In de museumloods van station Boekelo ontdek je onze modelbanen. Met een druk op de knop zet jij de trein in beweging. Als je goed kijkt, kom je zelfs Buurman en Buurman nog tegen.
* In de museumloods op station Boekelo vind je onze filmwagon. Hierin zijn mooie filmpjes van vroeger te zien.
* De museumloods op station Boekelo is  ook een feest voor onze kleinste gasten. Hier kan heerlijk gespeeld worden aan diverse speeltafels vol lego, duplo en natuurlijk treinbaantjes.

VOOR HET HELE GEZIN
* Bezoek onze locomotievenloods op station Haaksbergen. Hier staan veel verschillende locomotieven, zowel stoom als diesel. De depot-assistent beantwoord graag je vragen en met een beetje geluk mag je zelfs helpen met het vullen van een emmertje kolen voor de stoomtrein.
* Op het perron van station Haaksbergen vind je een mini-expositie over de stoomlocomotieven uit onze collectie. De oudste is maar liefst 125 jaar oud! Ontdek waar de locomotieven vandaan komen en wat hun geschiedenis is.
* In onze wachtkamer op station Haaksbergen maak je kennis met stationschef Laponder. Hij heet je van harte welkom en vertelt je wat je in ons museum kunt verwachten.
* Bezoek het kantoor van de stationschef en help hem met het omzetten van de seinen.
* Op station Haaksbergen staat de ploegkeet van Gait. Hierin is alles te vinden over werken aan het spoor. Gait vertelt je er alles over.
* In de museumloods op station Boekelo staan verschillende rijtuigen en wagens opgesteld. Sommigen kun je zelfs van binnen bekijken.
* Vanaf onze historische spoorbrug heb je een prachtig uitzicht op het volledige emplacement Haaksbergen. Een perfect plekje voor de mooiste foto’s.
* In ons museumcafé De Goederenloods kun je even heerlijk zitten. Op het terras zit je eerste rang om de trein te zien binnenkomen of vertrekken en ondertussen staan onze vrijwilligers klaar met koffie, thee, fris én diverse lekkernijen.
* Een aandenken aan je bezoek vind je in onze museumwinkel. Deze vindt je in ons historische stationsgebouw op station Haaksbergen.

Kortom, er is meer dan genoeg te zien én te beleven in ons leuke museum. Kom het zelf ontdekken. We zien je heel graag bij Museum Buurtspoorweg.

KAARTEN BESTEL JE EENVOUDIG HIER. Nu ook met Museumkaart naar MBS

Vanaf dit seizoen kun je ook met de Museumkaart terecht bij Museum Buurtspoorweg.
De Museumkaart biedt een jaar lang makkelijk toegang tot ruim 400 musea in heel Nederland. Ons prachtige museum is nu aan dit lijstje toegevoegd.

De voordelen van de Museumkaart bij Museum Buurtspoorweg:

* Gratis toegang tot ons museum
* Toegang is altijd inclusief een retour stoomtreinrit
* Alleen bij speciale rijdagen/evenementen betaalt u een toeslag van € 4,00 pp

Alle informatie over een Museumkaart en de deelnemende musea is te vinden op www.museumkaart.nl.

Texas Trein Arrangement in de zomervakantie

Ook dit seizoen kun je het Texas Trein Arrangement boeken bij Museum Buurtspoorweg. Combineer een stoomtreinrit met een 3-gangen menu bij Ribhouse Texas in Boekelo. Het arrangement is te boeken voor € 50,00 p.p. vanaf 12 jaar en € 27,50 p.p. voor kinderen tot 12 jaar.

Voor het hele gezin!

TE BOEKEN OP DE VOLGENDE DATA
Woensdag 10 juli 2024
Woensdag 17 juli 2024
Woensdag 24 juli 2024
Woensdag 31 juli 2034
Woensdag 14 augustus 2024
Woensdag 21 augustus 2024
Woensdag 28 augustus 2024

PROGRAMMA ARRANGEMENT

14:00 – 15:00 Bezoek museumlocatie station Haaksbergen
15:00 – 15:25  Stoomtreinrit Haaksbergen – Boekelo
15:25 – 16:00  Bezoek museumloods station Boekelo
16:00 – 16:10  Je wordt bij de museumloods in stijl opgehaald en begeleidt naar het restaurant
16:15 – 18:30  Genieten van een 3-gangen menu bij Texas Ribhouse Boekelo
18:35 – 19:00  Terugrit per dieseltrein van Boekelo naar Haaksbergen

Het Texas Trein Arrangement is inclusief museumbezoek, treinritten en 3-gangen menu, exclusief de drankjes tijdens het diner.

VOLWASSEN MENU (vanaf 12 jaar)
Vooraf:                Keuze uit tomatensoep, uiensoep of cowboysoep
Hoofdgerecht:    Mixed grill met 4 verschillende soorten vlees OF Texas spareribs
Dessert:              Hillbilly Sorbet

Ter info:               Hoofdgerechten worden geserveerd met patat en groente

KINDER MENU
Vooraf:                Zelfde keuze in soep, alleen in kinderformaat (tomaat, ui of cowboy)
Hoofdgerecht:    Spareribs, kipnuggets of een hamburger
Dessert:              Kinderijs

Ter info:               Hoofdgerechten worden geserveerd met patat en mayo

PRIJZEN € 50,00 vanaf 12 jaar
€ 27,50 kinderen tot 12 jaar

RESERVEREN
Stuur een mailtje naar info@museumbuurtspoorweg.nl o.v.v. Texas Trein Arrangement. Wij sturen je dan alle benodigde informatie met het uitgebreide programma toe.
LET OP: Dit arrangement is niet te boeken via onze website. Treinkaartjes zijn inbegrepen in het arrangement, dus deze hoef je niet apart via onze website te reserveren. Klik hier voor de algemene voorwaarden en boekbare data. 

Ter info: Dit arrangement is ook geschikt voor minder validen. Let er echter wel op dat je lopend van het station naar het restaurant gaat. Voor de terugreis wordt iedereen vanaf het terras opgehaald met de trein. Hiervoor is een speciaal perron aangelegd bij Texas Ribhouse Boekelo. De loop-route vind je hieronder:

 

 

 

Najaarsstoomdagen 19 & 20 oktober

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober zetten we al onze rijvaardige stoomlocomotieven onder stoom voor een extra uitgebreide dienstregeling en organiseren we een uitgebreid randprogramma boordevol stoommachines en modelbanen. Het wordt een evenement voor jong en oud. Naast de nostalgische stoomtreinritten zal er op zowel station Haaksbergen als station Boekelo van alles te zien én te doen zijn op het gebied van stoom en modelbanen. Hieronder een overzicht van activiteiten en bezienswaardigheden per station.

STATION HAAKSBERGEN 
* Diverse stoommachines zijn werkend te bewonderen, o.a. een klompenmachine en een fowler crane engine
* Diverse stoomtrekkers die rondrijden over het emplacement
* Nostalgische draaimolen voor kinderen
* Baan met miniatuur stoomlocomotieven van Modelbouw Vereniging Twente
* Presentatie van onze stoomlocomotief ELNA: de restauratie tot dusver
* Neem een kijkje in de houtwerkplaats en ontdek de mooie verhalen van onze vrijwilliger Bennie
* Verkleedhoek in stationsgebouw
* Bouwhoek vol LEGO
* Middag- en avondritten op zaterdag 19 oktober (DIENSTREGELING)
* Extra veel stoomtreinritten op zondag 20 oktober (DIENSTREGELING)

let op; deze dagen geldt een evenementen tarief

STATION BOEKELO
* Prachtige modelbanen, waaronder ons eigen Zuiderspoor
* Diverse historische rijtuigen en locomotieven om te bezichtigen, waaronder de rijtuigwoning uit Bosch & Duin
* TIP: in Boekelo vindt op zondag 15 oktober ook het evenement Oude Voertuigen Dag plaats. Het hele centrum zal volstaan met de mooiste, nostalgische vervoersmiddelen. Vanaf ons perron wandelt u zo het centrum in.

HALTE ZOUTINDUSTRIE
Bij deze halte kruizen onze stoomtreinen elkaar. Wissels worden handmatig omgezet, terwijl onze treindienstleider alle spoorbewegingen nauwlettend in de gaten houdt. Op deze nostalgische halte, waar vroeger de zoutfabriek heeft gestaan, vindt u ook de ouderwetse melkman met zijn prachtige vrachtwagen én rekken vol melkflessen. Een bijzonder schouwspel.

Verder krijgen we dit weekend bezoek van de Tijdreizigers. Het kan dus maar zo dat u tijdens één van de stoomtreinritten naast een reiziger uit het verleden komt te zitten.
Ook hebben we natuurlijk onze speurtocht met Jack de Kat voor onze kleinste bezoekers en kunt u op beide stations terecht voor een verse kop koffie, frisdrank en kleine versnaperingen.

Tickets zijn te boeken, deze bestelt u eenvoudig hier. Een ticket is geldig als dagkaart en dus de hele dag geldig op alle (stoom)treinritten van die dag. Uiteraard is een treinkaart altijd een retour.

Openingstijden
We zijn op onze Najaarsstoomdag eerder én langer dan normaal geopend. De openingstijden vind je op de dienstregelingen.

Toegangsprijzen
Tijdens de Najaarsstoomdagen geldt een ander tarief dan op reguliere openingsdagen. Wanneer je online bestelt, verschijnt er aan het einde van het bestelproces een toeslag à € 2,50 per kaartje. Deze is pas zichtbaar wanneer je je bestelling definitief maakt en gaat afrekenen. Uiteraard kun je ook op onze stations een kaartje kopen op de dag van je bezoek.
TARIEVEN
0-3 jaar gratis
4-11 jaar € 12,00
vanaf 12 jaar € 16,00
–> voor familiekaarten, donateurskaarten en museumkaarten geldt een toeslag van € 2,50 per persoon.

UITGEBREIDE DIENSTREGELING INCLUSIEF GOEDERENTREINEN
Wil je een uitgebreide dienstregeling ontvangen? Hierop staan het ingeplande materieel én de goederentreinen die gaan rijden op zondag. Deze is verkrijgbaar tegen een vrije gift. Scan hiervoor de QR-code. Hierna ontvangt u per e-mail de uitgebreide dienstregeling. We rekenen er wel op dat u deze niet openbaar publiceert. Alvast onze dank.

Dineren in de stoomtrein

Museum Buurtspoorweg en sterrenrestaurant ‘t Lansink uit Hengelo heten u van harte welkom in de Culi-Express. Een culinaire rit in een rijdende stoomtrein. Terwijl het mooie Twentse coulisselandschap aan u voorbij glijdt, legt SVH Meesterkok Lars van Galen u samen met zijn team culinair in de watten. Goede reis!

U wordt ontvangen bij ons museum in Haaksbergen met een sprankelend aperitief, waarna u aan boord van onze authentieke stoomtrein in 2,5 uur tijd, inclusief een tussenstop op station Boekelo, een culinair 5-gangen vorkjes diner geserveerd krijgt. De tafels zijn geschikt voor 2, 3 of 4 personen. Grotere gezelschappen kunnen in overleg over meerdere tafels worden ingedeeld.

€ 165,00 per persoon.

Inclusief:
– Sprankelend aperitief
– 5-gangen Vorkjesdiner van SVH Meesterkok Lars van Galen
– Passende wijnen bij diverse gerechten
– Koffie en lekkernijen
– Retourrit met de historische stoomtrein

Meer informatie, alle beschikbare data én een reserveringsformulier vindt u hier.