MBS zoekt conducteurs

Op elke reizigerstrein is naast een chef-trein een conducteur aanwezig. De chef-trein is verantwoordelijk voor alle veiligheidszaken met betrekking tot het rijden van de trein. De conducteur assisteert de chef-trein en zorgt ervoor dat bezoekers veilig in- en uit kunnen stappen, helpt bij o.a. het inladen van fietsen en kinderwagens én knipt de kaartjes van de reizigers. Deze dienst is een echte publieksfunctie en is onderdeel van ons historische verhaal. Het maakt de beleving van een ouderwetse stoomtreinrit compleet. Kaartjes worden geknipt, kinderen mogen op verzoek zelf hun kaartje knippen met de ouderwetse kniptang en veel bezoekers vinden het leuk om met de conducteur, die een officieel kostuum draagt, op de foto te gaan. Daarnaast weet de conducteur leuke feitjes over het museum en kan hij vragen beantwoorden of mensen doorverwijzen naar de juiste plek / persoon.

Ervaring niet vereist
Enige kennis vooraf is leuk, maar zeker niet noodzakelijk. Daarvoor hebben we onze eigen interne instructies. Een nieuwe vrijwilliger begint na het opdoen van enige theoretische kennis als leerling-conducteur. Als mentor fungeert dan een ervaren conducteur die de kneepjes van het vak kent. De werkzaamheden van een conducteur bestaan uit:

• Ervoor zorgen dat iedereen veilig kan in- en uitstappen
• De controle van plaatsbewijzen tijdens de treinrit
• Het assisteren van de chef-trein tijdens de rit waar nodig
• Het geven van service aan onze bezoekers, variërend van fietsen inladen tot het beantwoorden van vragen.

Na het draaien van diverse conducteursdiensten met de mentor kan men zelfstandig op pad. Daarna bestaat de mogelijkheid om, bij gebleken geschiktheid, verder te worden opgeleid tot chef van de trein. Dan leer je onder andere het nemen van de remproef, de vertrekprocedures en het beveiligen van overwegen. Het hebben van een EHBO-diploma maakt ook deel uit van de vaardigheden.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met info@museumbuurtspoorweg.nl.