Conservering rijtuig NS C1820

GESCHIEDENIS
Dit rijtuig uit 1901 is gebouwd door de Koninklijke Fabriek van Rijtuigen en Spoorwagens J.J. Beynes uit Haarlem. Deze werd in dienst gesteld als BC104 door de NCS (Nederlandsche Centraal Spoorwegmaatschappij) met een 2e en 3e klas. Dit gebeurde op de lijn Utrecht – Zwolle. In 1903 werd het rijtuig omgebouwd naar totaal 3e klas en door de NCS omgenummerd naar C133. Ook werd het rijtuig aan de buitenkant groen geschilderd, waar het origineel blank gelakt was.
In 1924 werd het rijtuig door de NS omgenummerd naar C1820, het rijtuig heeft hier dienst gedaan tot 1953. Daarna werd het rijtuig geplaatst in Vreeswijk bij de Prins Hendrik school en internaat, daar is het gebruikt als slaapzaal voor de schipperskinderen die er op vakantie waren.

KOMST NAAR DE MBS
In 1989 is dit rijtuig in het bezit gekomen van de MBS en gestald in Boekelo. Op dit moment wordt het geconserveerd. Al het nog aanwezige hout van het interieur, wordt zoveel mogelijk schoongemaakt. Eerst met behulp van afbijtmiddel, dan met verfbranders en tenslotte met afkrabbers en steeds fijner schuurpapier, waarna het wordt afgelakt, zodat het later weer terug geplaatst kan worden. Hierdoor wordt het interieur zoveel mogelijk terug gebracht naar de staat van het oorspronkelijke rijtuig. Ten eerste wordt het gedeelte van de oude 2e klas gerestaureerd, niet alleen de bak, maar ook het chassis wordt waar nodig hersteld. Hieronder zie je hoe de eerste staander van het rijtuig wordt gemaakt in onze houtwerkplaats. Daaronder is de kopwand te zien, voor én na het verwijderen van diverse verf en plamuur lagen.

         

INFORMATIE
Mocht u informatie en/of foto’s hebben over het rijtuig, dan ontvangen wij deze graag via info@museumbuurtspoorweg.nl. Natuurlijk bent u tijdens openingstijden van harte welkom om in onze werkplaats in Haaksbergen het rijtuig te komen bekijken.

DONATIES EN GIFTEN
Donaties en giften voor verdere conservering van het rijtuig zijn van harte welkom op rekening nummer NL09 INGB 0001 4185 80 ten name van Museum Buurtspoorweg te Haaksbergen onder vermelding van Rijtuig 42. Hiermee wordt een uniek stukje spoorweggeschiedenis behouden voor verdere generaties.

TERUG