Nationale Stoomtreindag – Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag staat landelijk al jaren bekend als ‘Nationale Stoomtreindag’. Ook bij Museum Buurtspoorweg vieren we deze dag en zetten we al onze rijvaardige stoomlocomotieven onder stoom. Donderdag 26 én vrijdag 27 mei rijden onze stoomtreinen volgens een extra uitgebreide dienstregeling. Dat is nog niet alles, want dit jaar is ons thema van deze nationale stoomtreindag  Vervoer van Vroeger. Zo kun je naast een nostalgische stoomtreinrit ook een rit maken in een historische bus én een ouderwetse paardentram. Al deze vormen van vervoer van vroeger zijn samengebracht in een bijzondere dienstregeling.

Let op; een toeslag geldt voor de busritten en de paardentram. Hiervoor dienen aparte kaartjes te worden gekocht. Dat kan op de dag van bezoek aan ons loket van station Haaksbergen.

Boek vast je tickets
Ga je mee op reis? Via onze website kun je alvast jouw plekje in de stoomtrein reserveren! Ga naar Retourticket – Museum Buurtspoorweg Museum Buurtspoorweg voor jouw treinticket. Een ticket is geldig als dagkaart. Op de dag van je bezoek kun je dus zoveel stoomtreinritten maken als de dienstregeling toelaat. Tickets voor de bus én de paardentram zijn op 26 en 27 mei verkrijgbaar aan ons loket van station Haaksbergen. Hiervoor geldt vol = vol, dus kom op tijd!

 

Kerstvakantie: Winter Trein Festijn

Tijdens de kerstvakantie organiseert Museum Buurtspoorweg haar traditionele winterritten en kun je er even heerlijk op uit met de stoomtrein.

Eerlijk gezegd hadden we heel andere plannen, maar Corona gooit roet in het eten. Het plan was om dit jaar tijdens de kerstvakantie een gloednieuw evenement te organiseren; het Winter Trein Festijn. Extra veel rijdagen én een overdekte kerstmarkt. Dat was het plan. Helaas moeten we deze plannen doorschuiven naar 2021.

Voor dit jaar gaan onze stoomtreinen nog wel rijden in de kerstvakantie en wel op de volgende dagen:

Zaterdag 26 december
Zondag 27 december
Dinsdag 29 december
Woensdag 30 december

Kaartjes reserveer je eenvoudig via www.museumbuurtspoorweg.nl/rijdagen. 

 

18 & 19 mei 2023: Vervoer van Vroeger

Reizen zoals men dat vroeger deed. Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) én vrijdag 19 mei beleef je het bij Museum Buurtspoorweg. Niet alleen onze stoere stoomtreinen zullen deze dag extra vaak rijden, je kunt ook een tochtje maken in een nostalgische bus en een ouderwetse huifkar met paarden. We hebben deze dagen een uitgebreid programma met heel veel leuke activiteiten voor de hele familie! Kom ook een tijdreis maken.

Op beide dagen rijden we volgens een uitgebreide dienstregeling met onze treinen van Haaksbergen naar Boekelo en weer terug. Daarnaast hebben we een bijzonder programma met activiteiten voor het hele gezin.

PROGRAMMA VOOR BEIDE DAGEN:

1. Maak een nostalgische stoomtreinrit!
Al onze rijvaardige locomotieven zullen deze dagen te bewonderen zijn en in actie komen op ons traject. We rijden volgens een extra uitgebreide dienstregeling, die zo spoedig mogelijk bekend gemaakt zal worden. Leuk detail: met een treinkaartje mag je op de dag van je bezoek zo vaak met de stoomtrein als je wilt!

2. Reis per historische (stads)bus tussen station Haaksbergen en halte Zoutindustrie
Naast een treinrit kun je deze dagen ook een bijzondere busrit maken. Deze rijdt je namelijk dwars door het prachtige buitengebied van Haaksbergen naar halte Zoutindustrie of andersom. De busritten sluiten aan op de stoomtreinritten en de paardentram ritten.
LET OP: de eerste busrit vertrekt vanaf station Haaksbergen om 11:00 uur en rijdt vervolgens elk uur.

3. Relaxed ritje in de ouderwetse paardentram
Op onze halte Zoutindustrie kun je deze dagen overstappen en de laatste kilometers naar eindstation Boekelo afleggen per paardentram. |Andersom kan dat natuurlijk ook. Zo geniet je in een relaxed tempo van de Twentse natuur. De ritten met de paardentram sluiten aan op de stoomtreinritten én de busritten bij halte Zoutindustrie.
LET OP: de eerste paardentram vertrekt vanaf halte Zoutindustrie en vertrekt om 11:25 uur.

4. Speurtocht met Jack de Stationskat
Kinderen kunnen zelf op ontdekkingstocht door ons museum aan de hand van een educatieve speurtocht met Jack de Kat. In een kleurrijk boekje wijst Jack je de weg en vertelt je onderweg van alles over de geschiedenis van ons lokaalspoor. Tijdens de speurtocht zijn leuke spelletjes en opdrachten te doen. Zo weet je zeker dat je niets mist!

5. Bezoek Tijdreizigers
Op beide dagen kun je in ons museum reizigers van vroeger tegenkomen. In hun prachtige, veelal Victoriaanse kleding zijn de Tijdreizigers een lust voor het oog. Ze gaan graag met je op de foto en kunnen zo maar naast je zitten tijdens de nostalgische stoomtreinrit.

6. Presentatie oude voertuigen
Zowel op station Haaksbergen als station Boekelo zullen allerlei oude voertuigen in verschillende soorten en maten te zien zijn. Oude bussen, historische vrachtwagens, nostalgische trekkers, ouderwetse kevers én een special guest op station Haaksbergen tussen 11:30 en 15:30 uur. Kom het ontdekken bij Museum Buurtspoorweg!

Woensdag 1 april: 75 Bevrijding bij MBS

Woensdag 1 april 2020 is het exact 75 jaar geleden dat eenheden van het Britse leger de Twentse dorpen Haaksbergen en Boekelo bevrijden. Later die dag volgt ook Enschede. Ter ere van deze bevrijding wordt op 1 april a.s. in Haaksbergen de bevrijdingstocht opnieuw gehouden, die rond half 12 eindigt bij het station van Museum Buurtspoorweg aan de Stationsstraat in Haaksbergen. Deze feestelijke dag is Museum Buurtspoorweg geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur en maken we een bijzondere stoomtreinrit met de bevrijdingstrein.

PROGRAMMA 1 APRIL

10:00 uur
Museum open
10:30 uur – 11:30 uur
Aankomst voertuigen Keep them Rolling bij MBS
11:30 uur
Bevrijdingstoespraak
12:00 uur  
Onthulling speciaal gedenkteken voor de rol van de geallieerde spoorwegen bij de bevrijding van Haaksbergen
Aansluitend de presentatie van de speciale bevrijdingstrein met nog nooit eerder vertoond materieel (War Department USATC transport)
12:30 uur
Presentatie voor geïnteresseerden over de geallieerde spoorwegen voor MRS officier George W. Beeler
13:30 uur
Vertrek eigen bevrijdingsstoomtrein. Deze trein is, net als tijdens de bevrijding, versierd met groen en vlaggen.
Aansluitend vertrekt ook War Department USATC transport voor een retourrit Haaksbergen – Boekelo
15:00 uur  
Terugkomst stoomtrein en War Department / USATC Transport op station Haaksbergen
16:00 uur
Einde programma

Nationale museumweek 8-13 april

De week van 8 tot en met 13 april is het Nationale Museumweek in Nederland. Deze week zetten alle deelnemende musea hun deuren open en zijn er voor het publiek leuke activiteiten georganiseerd. Voor het eerst in de geschiedenis zal ook Museum Buurtspoorweg haar deuren deze week openen voor bezoekers. Er is veel te zien én te beleven op onze locatie in Haaksbergen en dat laten we heel graag zien. Deze week is onze museumlocatie in Haaksbergen dan ook dagelijks geopend van 13:00 uur tot en met 17:00 uur. LET OP: er rijden deze week geen (stoom)treinen tussen Haaksbergen en Boekelo!

ONS ECHTE GOUD

Het thema van de Nationale Museumweek is ‘Ontdek samen ons echte goud’. Dat is precies wat we met onze bezoekers willen doen, op zoek gaan naar ons echte goud. Het is natuurlijk een metafoor, maar we hebben ontzettend veel materiaal, materieel en personeel dat voor ons museum van onschatbare waarde is. Daar zijn we trots op en dat laten we dan ook graag zien.

Dagelijks rondleidingen

Onze ervaren gidsen staan deze week dagelijks voor u klaar om u een rondleiding te geven over ons emplacement en in onze gebouwen. Op bijzonder boeiende wijze kunnen zij u de mooiste verhalen vertellen over de geschiedenis van het lokaalspoor. Zij nemen u mee naar 1930 en vertellen u van alles over het goederen- en personenvervoer uit die tijd. U ontdekt de geheimen van het stationsgebouw, kunt onze onlangs gerestaureerde retirade bewonderen, maakt een mooie ronde door onze locomotievenloods en komt via de ploegkeet van Gait en de historische loopbrug aan in onze werkplaats. Daar zijn dagelijks vrijwilligers aan het werk om onze rijtuigen en locomotieven te onderhouden en herstellen. Ook zij vertellen u graag waar ze mee bezig zijn en hoe dit onderhoud in zijn werk gaat. Kortom, een levende ervaring met een stuk Haaksbergse historie.

RONDLEIDINGEN: Dagelijks om 14:00 uur en om 16:00 uur

Afhankelijk van de groepsgrootte en de interactie tussen de gids en zijn groep zal een rondleiding tussen de 45 en 60 minuten bedragen.

Uitgebreide rijdag met 2 treinen: Stoom & Diesel

Tijdens de zomermaanden juli en augustus rijden we elke zondag met twee treinen. Zowel onze stoomtrein als de dieseltrein komt deze dagen in actie. In totaal rijden we dan 5 keer heen en weer tussen Haaksbergen en Boekelo.

BEWONDEREN EN BELEVEN
Tussen de ritten door is er genoeg te zien en beleven op onze beide stations. In Haaksbergen kun je bijvoorbeeld zien hoe de draaischijf werkt, kun je onze locomotievenloods en werkplaats bezoeken en als je geluk hebt mag je zelfs een voetplaatrit maken op een locomotief met één van onze machinisten.

In Boekelo kun je onze gedetailleerde modelbanen bezichtigen en vermaken kinderen zich uitstekend in onze speciaal ingericht rijtuig bomvol leuke spelletjes en een mini-bioscoop. Op beide locaties hebben we een horeca-aanbod en kunt u tijdens uw bezoek genieten van een lekkere kop koffie, frisdrank en diverse versnaperingen. Kortom, een bezoek aan Museum Buurtspoorweg is een eersteklas dagje uit voor het hele gezin!

WISMAR Railbus rit

Kosten en tickets
Een rit in onze WISMAR Railbus is een unieke ervaring. De railbus heeft plek voor maximaal 26 personen. De kosten voor één WISMAR retourrit bedragen: € 11,00 voor kinderen van 4-11 jaar en €15,00 per persoon vanaf 12 jaar. Kinderen tussen 0-3 gaan gratis mee. De tickets zijn niet online te boeken, maar op de rijdag zelf te koop aan de kassa van het museum. De Wismar railbus is helaas niet voorzien op rolstoelers en het is niet mogelijk om kinderwagens/buggy’s, fietsen en/of huisdieren mee te nemen. Ook eten en drinken is in de WISMAR Railbus niet toegestaan. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op via 053 – 572 15 16 of per mail op info@museumbuurtspoorweg.nl.

Data en tijden voor 2023
Zondag 24 september – Vertrek vanaf station Haaksbergen om 11:00 uur & 13:15 uur
Zondag 29 oktober – Vertrek vanaf station Haaksbergen om 11:00 uur & 13:15 uur

Let op
Een ticket voor een WISMAR rit is géén dagticket. Op vertoon van een WISMAR ticket mag je op dezelfde dag wel met andere treinen meereizen, andersom geldt dat niet. Een rit in de WISMAR Railbus kan dus alleen op vertoon van een geldig WISMAR ticket.

Wismarer arrangement

 

 

 

 

 

 

 

Unieke railbus


Achtergrond WISMAR Railbus
In de crisisjaren vanaf 1929 was men op zoek naar manieren om de exploitatie van het regionale personenvervoer goedkoper en aantrekkelijker te maken. De langzame, ouderwetse en dure stoomtrein met houten banken legde het af tegen de sterke opkomst van snellere busverbindingen met moderne autobussen. De Wagonfabriek te Wismar ontwierp en lichtgewicht motorwagen voor het personenvervoer: lage aanschafkosten, eenvoudig en goedkoop onderhoud, lage exploitatiekosten en betrouwbare en goede rijeigenschappen in beide richtingen. Hiermee konden meer ritten per dag worden uitgevoerd met kortere rijtijden in voor die tijd modern materieel, tegen aanzienlijk lagere kosten qua personeel, brandstof, materieel- en baanonderhoud. In de 30er jaren pendelde zo’n opmerkelijk voertuig ook tussen Enschede en Ahaus. Museum Buurtspoorweg heeft de zogenoemde ‘Wismar-motorwagen” in 1968 van de Delmenhorst-Harpstedter Eisenbahn overgenomen.

De ritten met deze railbus, ook wel ‘spaarvarkentje’ genoemd, zijn een groot succes. In 2022 hopen we onze WISMAR Railbus weer in te kunnen zetten. Hiervoor zijn aparte tickets te boeken. Dat kan niet via onze website, maar via info@museumbuurtspoorweg.nl. Ook kunt u kaarten verkrijgen aan ons loket op de dag dat de WISMAR rijdt, maar vol = vol. Kom dus op tijd aan het loket in Haaksbergen, want de 26 zitplaatsen zijn snel bezet!

15 én 16 oktober : Najaarsstoomdagen

Welkom op onze Najaarsstoomdagen

Een goed begin van de Herfstvakantie; onze Najaarsstoomdagen. Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober zetten we al onze rijvaardige stoomlocomotieven onder stoom voor een extra uitgebreide dienstregeling. Ook de WISMAR Railbus zal daarbij in actie komen. Daarnaast zullen er diverse andere stoommachines in allerlei formaten én modelbanen te bewonderen zijn op onze stations Haaksbergen en Boekelo. Tot slot laten we ook nog diverse goederentreinen rijden op ons lokaalspoor. Er is dus twee dagen lang van alles te zien én te doen bij Museum Buurtspoorweg.


Zaterdag 15 oktober   –   DIENSTREGELING

Deze dag is ons museum geopend vanaf 12:00 uur en vertrekken de stoomtreinen om 13:00 uur, 15:00 uur én 19:00 uur vanaf station Haaksbergen. Daarnaast komt ook onze WISMAR Railbus in actie, om 16:00 en om 19:30. We maken dus maar liefst twee avondritten, waarbij de modelbanen die te bewonderen zijn in de museumloods op station Boekelo ook extra uitverlicht zullen zijn.
Naast de treinritten kun je op station Haaksbergen diverse stoommachines in actie bewonderen. Zo rijden er miniatuur stoomtreintjes over het emplacement en laat Bennie Gerwers zien hoe men vroeger met behulp van de stoommachine klompen maakte.

Zondag 16 oktober   –   DIENSTREGELING         
Deze dag is station Haaksbergen al vanaf 09:00 geopend en vertrekt de eerste passagierstrein om 09:45 uur. We maken de zondag maar liefst 8 stoomtreinritten, waarbij je zowel op kunt stappen vanaf station Haaksbergen als station Boekelo. We werken niet meer met een tijdslot, je boekt dus een ticket voor de hele dag. Daarbij mag je zoveel stoomtreinritten maken als je wilt.
Ook deze dag is er van alles te zien en te beleven op de stations. Stoommachines, modelbanen, kinderactiviteiten én je kunt zomaar een reiziger uit het verleden tegenkomen. De Tijdreizigers zullen deze dag namelijk ook weer hun opwachting maken in ons museum.

Oude Voertuigendag    
Zondag 16 oktober staat heel Boekelo in het teken van Oude Voertuigendag. Het centrum staat dan weer bomvol met de mooiste historische voertuigen. Combineer een ritje met de trein dus vooral met een bezoek aan dit bijzondere evenement. Vanaf het perron van station Boekelo loop je zo het centrum in en sta je binnen de kortste keren tussen de oude motoren, brommers, auto’s en traktoren.

Koop een stukje stoomlocomotief

Heb je altijd al gedroomd van je eigen stoomlocomotief? Dan is dit je kans. Museum Buurtspoorweg heeft namelijk een ludieke actie bedacht om geld in te zamelen voor de restauratie van één van de meest spraakmakende stoomlocomotieven uit de collectie. De ELNA heeft een lange geschiedenis en baarde vele jaren opzien met haar indrukwekkende uiterlijk. Inmiddels staat ze echter stil en is restauratie noodzakelijk
om ELNA weer op de rails te zetten.

Een bijzonder kostbare uitdaging

De restauratie van een stoomlocomotief is een enorme klus. Het is een specialistisch werk waar veel specifieke kennis en materialen bij komen kijken. Al deze factoren maken een restauratie ook nog eens tot een bijzonder kostbare uitdaging. Het Museum Buurtspoorweg zet zich in om de geschiedenis van het lokaalspoor een toekomst te geven en daarin mag ELNA als één van haar boegbeelden zeker niet ontbreken. Daarom is een actie bedacht om een deel van de benodigde financiering voor de restauratie rond te krijgen.

MBS doet graag wat terug

Het was een hele puzzel om een mooie actie op te zetten die voor iedereen voordeel met zich mee brengt. Uitgangspunt was namelijk dat het geen actie mocht worden, waarbij MBS alleen maar om geld vraagt. Ze willen graag wat terugdoen voor iedereen die de ELNA ook een warm hart toedraagt. Dat is gelukt, waarbij de puzzel het uitgangspunt van de actie is geworden. Stoomlocomotief ELNA wordt figuurlijk in stukjes gehakt en te koop aan geboden. Iedereen kan daardoor een stukje ELNA bemachtigen en daarmee eigenaar van een bijzondere stoomlocomotief worden.

Lees hier hoe ook jij een stukje stoomlocomotief kunt bemachtigen.

Vacature Gastvrouw/gastheer

Museum Buurspoorweg heeft alles in huis om haar gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Voor de uitvoering hebben we echter gastvrije medewerkers nodig. Gastheren en -vrouwen die onze bezoekers een hartelijk welkom geven en zich thuis laten voelen in ons museum. Bent u of kent u iemand voor wie gastvrijheid vanzelfsprekend is én bent u op zoek naar een afwisselende vrijwilligersbaan in een dynamische omgeving? Word dan ons visitekaartje!

Kijk hier voor de vacature.