Zoutmarke Tour juli en augustus ’15

Na het grote succes vorig jaar organiseren Stichting Historische TET bus,
 Museum Buurtspoorweg, Zoutmuseum Delden, VVV Haaksbergen en projectbureau Zoutmarke ook dit jaar weer de Zoutmarke Tour.

U reist met een historische TET bus en stoomtrein door de wereld van de zoutwinning gelegen in het fraaie Twentse landschap. Ontdek het heden en verleden van de zoutindustrie in Twente en de betekenis van de lokaalspoorlijn hierbij.

Deze exclusieve dagtocht neemt u mee door het gebied tussen Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Delden, ook wel de Zoutmarke genoemd. Het gebied kent een rijke historie van zoutwinning. Karakteristieke, in Saksische stijl gebouwde ‘zouthuisjes’ en markante boortorens liggen er verscholen in een sfeervol landschap.

Programma

Tussen 10.00 en 10.30 uur bent u van harte welkom bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Na een rondleiding over het emplacement en een bezoek aan de werkplaats vertrekt u om 11.00 uur met de stoomtrein naar Boekelo. Daar wordt de rondleiding voortgezet.

Rond 12.00 uur stapt u in de bus voor een tocht door het gebied de Zoutmarke met bestemming het Zoutmuseum in Delden. Onderweg vertelt een gids u van alles over de zoutwinning. Op ‘t Oorbeck, een prachtig oud boerenerf in de buurtschap Twekkelo wordt gepauzeerd voor een lunch in de theetuin of timmerschöppe.

In het Zoutmuseum ontdekt u veel verrassende aspecten over zout. Hoe en waar het gewonnen wordt, waarom het belangrijk is voor ons. Maar ook hoe de zouthuisjes er van binnen uitzien, hoe men te werk ging in de historische boortoren en hoe het hedendaagse productieproces van Akzo Nobel in elkaar steekt. Als afsluiting ontvangt u van het zoutmuseum een originele attentie.

Rond 16.30 uur brengt de bus u terug naar Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen.

Data

  • dinsdag 7 juli
  • zondag 12 juli
  • zondag 26 juli
  • dinsdag 4 augustus
  • dinsdag 18 augustus
  • zondag 9 augustus
  • zondag 23 augustus

Aanmelden

Meldt u aan bij VVV Haaksbergen door te bellen met 053 5722811 of een mail te sturen naar info@vvvhaaksbergen.nl. Aanmelden kan tot de maandag of zaterdag voor deelname tot 15.00 uur. Maximaal 30 deelnemers. Vanaf 15 deelnemers gaat de tour door.

Kosten

De hele tour kost compleet € 29,50 per persoon, vooraf te voldoen aan
VVV Haaksbergen.

Zoutmarke Tour