Zoutmarke Tour

Na het grote succes vorig jaar organiseren Stichting Historische TET bus,
 Museum Buurtspoorweg, Zoutmuseum Delden, VVV Haaksbergen en projectbureau Zoutmarke ook dit jaar weer de Zoutmarke Tour.

U reist met een historische TET bus en stoomtrein door de wereld van de zoutwinning gelegen in het fraaie Twentse landschap. Ontdek het heden en verleden van de zoutindustrie in Twente en de betekenis van de lokaalspoorlijn hierbij.

Deze exclusieve dagtocht neemt u mee door het gebied tussen Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Delden, ook wel de Zoutmarke genoemd. Het gebied kent een rijke historie van zoutwinning. Karakteristieke, in Saksische stijl gebouwde ‘zouthuisjes’ en markante boortorens liggen er verscholen in een sfeervol landschap.

Hoe ziet de dag eruit?

De tour start om 10.30 uur bij ons museum in Haaksbergen. Het ontvangst is vanaf 10.00 uur. We vertellen u graag hoe het er op het lokaalspoor aan toe ging en wat dit heeft betekend voor de zoutindustrie en de ontwikkeling van de regio. Na een rondleiding over het emplacement en een bezoek aan de werkplaats gaat de reis per stoomtrein naar Boekelo. Daar staat de voormalige stads- een streekbus TET 38 klaar voor de bustocht langs de talrijke, in Saksische stijl gebouwde zouthuisjes, historische boortorens en de hedendaagse zoutwinning. Bij Erve ‘Op ’t Oorbeck’ in Twekkelo wordt gestopt voor een lunch in de gezellige theetuin of ‘timmerschöppe’. Vervolgens gaat de reis verder naar het Zoutmuseum in Delden. Hier komen alle aspecten van het zoutverhaal bij elkaar; hoe en waar het gewonnen wordt, waarom het belangrijk is voor ons, hoe de zouthuisjes er van binnen uitzien, hoe men te werk ging in de boortorens en hoe het hedendaagse productieproces van Akzo Nobel in elkaar steekt. De TET 38 brengt u na afloop van het bezoek aan het museum weer terug naar Haaksbergen.

Wanneer

Op zondag 10 juli, 7 augustus en 21 augustus 2016. Het ontvangst is vanaf 10.00 uur bij ons museum in Haaksbergen en de tour start om 10.30 uur. 

Reserveren

Wilt u mee met bus en stoomtrein door het gebied de Zoutmarke? Dan kunt u zich aanmelden bij VVV Haaksbergen, telefoon 053 5722811 of per e-mail info@vvvhaaksbergen.nl. Reserveren voor de tour van 21 augustus kan uiterlijk tot 11.00 uur op zaterdag 20 augustus. Minimum deelname is 25 personen en maximum 30 personen. Gaat de tour niet door, dan ontvangt u hierover uiterlijk de dag ervoor bericht.

Kosten

Deze dag kost € 29,50 per persoon (all-in), vooraf te voldoen aan VVV Haaksbergen. Het betalingsbewijs dat u ontvangt, is uw toegangsbewijs voor de tour.

Zoutmarke Tour