WISMAR Railbus rit

Kosten en tickets
Een rit in onze WISMAR Railbus is een unieke ervaring. De railbus heeft plek voor maximaal 26 personen. De kosten voor één WISMAR retourrit bedragen: € 11,00 voor kinderen van 4-11 jaar en €15,00 per persoon vanaf 12 jaar. Kinderen tussen 0-3 gaan gratis mee. De tickets zijn niet online te boeken, maar op de rijdag zelf te koop aan de kassa van het museum. De Wismar railbus is helaas niet voorzien op rolstoelers en het is niet mogelijk om kinderwagens/buggy’s, fietsen en/of huisdieren mee te nemen. Ook eten en drinken is in de WISMAR Railbus niet toegestaan. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op via 053 – 572 15 16 of per mail op info@museumbuurtspoorweg.nl.

Data en tijden voor 2023
Zondag 24 september – Vertrek vanaf station Haaksbergen om 11:00 uur & 13:15 uur
Zondag 29 oktober – Vertrek vanaf station Haaksbergen om 11:00 uur & 13:15 uur

Let op
Een ticket voor een WISMAR rit is géén dagticket. Op vertoon van een WISMAR ticket mag je op dezelfde dag wel met andere treinen meereizen, andersom geldt dat niet. Een rit in de WISMAR Railbus kan dus alleen op vertoon van een geldig WISMAR ticket.

Wismarer arrangement

 

 

 

 

 

 

 

Unieke railbus


Achtergrond WISMAR Railbus
In de crisisjaren vanaf 1929 was men op zoek naar manieren om de exploitatie van het regionale personenvervoer goedkoper en aantrekkelijker te maken. De langzame, ouderwetse en dure stoomtrein met houten banken legde het af tegen de sterke opkomst van snellere busverbindingen met moderne autobussen. De Wagonfabriek te Wismar ontwierp en lichtgewicht motorwagen voor het personenvervoer: lage aanschafkosten, eenvoudig en goedkoop onderhoud, lage exploitatiekosten en betrouwbare en goede rijeigenschappen in beide richtingen. Hiermee konden meer ritten per dag worden uitgevoerd met kortere rijtijden in voor die tijd modern materieel, tegen aanzienlijk lagere kosten qua personeel, brandstof, materieel- en baanonderhoud. In de 30er jaren pendelde zo’n opmerkelijk voertuig ook tussen Enschede en Ahaus. Museum Buurtspoorweg heeft de zogenoemde ‘Wismar-motorwagen” in 1968 van de Delmenhorst-Harpstedter Eisenbahn overgenomen.

De ritten met deze railbus, ook wel ‘spaarvarkentje’ genoemd, zijn een groot succes. In 2022 hopen we onze WISMAR Railbus weer in te kunnen zetten. Hiervoor zijn aparte tickets te boeken. Dat kan niet via onze website, maar via info@museumbuurtspoorweg.nl. Ook kunt u kaarten verkrijgen aan ons loket op de dag dat de WISMAR rijdt, maar vol = vol. Kom dus op tijd aan het loket in Haaksbergen, want de 26 zitplaatsen zijn snel bezet!