Open monumentendag Special

Op donderdag 29 en vrijdag 30 december vindt de Open Monumentendag Special plaats in de provincie Overijssel met als thema “Reizen door de textielgeschiedenis van Twente”.

De Open Monumentendag Special biedt de mogelijkheid om monumenten gratis van binnen te bekijken en deel te nemen aan activiteiten. De Specials worden meerdere keren per jaar georganiseerd in een bepaalde streek of provincie en kunnen gezien worden als een regionale, kleinschalige variant van de Open Monumentendag, waarbij het verhaal van de streek wordt verteld.

Museum Buurtspoorweg is één van de deelnemers. Het museum is geopend van 11:00 – 16:30 uur en onze stoomtrein rijdt twee keer op en neer van Haaksbergen naar Boekelo. Om 12.00 en 14.30 uur vertrekt de stoomtrein vanuit Haaksbergen en om 13.20 en 15.50 uur vanuit Boekelo. Tussentijds is er voldoende gelegenheid om de speciale presentaties en rondleidingen te volgen. De aangepaste dienstregeling vindt u ook hier.

Extra activiteiten
In Haaksbergen is de fototentoonstelling: ‘Veranderingen in Enschede, een nieuwe bestemming voor textielfabrieken’ ingericht. En in Boekelo is een rondleiding georganiseerd met de voormalige Boekelosche Stoombleekerij als thema. En aan het einde van het perron is een foto- en videotentoonstelling ingericht.

Voormalig Stoombleekerij Boekelo
Toen er in 1884 een goede spoorverbinding tussen Boekelo en Enschede beschikbaar kwam werd in 1888 de Boekelose Stoombleekerij opgericht. Het schone water uit de beken in en om Boekelo (Rutbeek, Boekelerbeek) maakte Boekelo de meest geschikte plek voor het inrichten van een Bleekerij. Daarnaast zorgde het spoor voor een goede aan- en afvoer van textielproducten en de aanvoer van steenkool voor de stoomaandrijving van verschillende machines. Hiermee had de fabriek een zekere basis verworven.
Leden van de historische kring Boekelo Usselo Twekkelo, nemen u mee naar de historie van het gebouw.

Duur van de rondleiding is 45 minuten en de starttijden zijn: 11.30, 12.30, 13.45 en 15.00 uur

 

 

stoomblekerij-boekelo


Er gelden op deze dagen gereduceerde tarieven:

De toegang tot emplacement Haaksbergen en Boekelo is gratis

Toegangsprijs inclusief retour treinrit:

  • 0 t/m 3 jaar gratis
  • kinderen 4 t/m 11 jaar € 5,=
  • 12 jaar en ouder € 7,=

Toegangsprijs inclusief treinrit enkele reis:

  • 0 t/m 3 jaar gratis
  • kinderen 4 t/m 11 jaar € 3,50
  • 12 jaar en ouder € 5,=

Foto header: enschedeinansichten.nl