25 en 26 mei Nationale Stoomtreindag en modelspoorbanen

Nationale Stoomtreindag op 25 mei (Hemelvaartsdag)

Op donderdag 25 mei is het Nationale Stoomtreindag en pakken we extra uit door met al onze stoomlocomotieven en rijtuigen te rijden. We rijden dan elk uur van Haaksbergen naar Boekelo.

Op 26 mei rijden we volgens de normale dienstregeling.

Dit jaar bestaat het Museum Buurtspoorweg 50 jaar, op 22 februari is ons jubileumjaar feestelijk geopend. Het jubileum vieren we het hele jaar met bezoek van diverse gastlocomotieven van andere spoorwegmusea en andere activiteiten. De NS 162 is op dit moment te gast. Ook is vanaf 25 mei de overzichtstentoonstelling “50 Jaar Museumbuurtspoorweg” te bekijken. De tentoonstelling is tot en met 29 oktober te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum.

De NS 162 is één van de vijf NS-loks uit een serie voor het Britse War Department gebouwde dieselloks. Deze loks, eenvoudig in constructie, bediening en onderhoud, werden in Engeland gebruikt voor rangeerwerk bij munitiedepots. In 1944 werd een aantal naar Frankrijk gestuurd. In 1945 blijven er vijf achter in Nederland. Ze worden in Friesland in dienst genomen voor het rijden van goederentreinen. De NS 162 wordt in 1957 samen met de NS 164 verkocht aan de mijn “Willem-Sophia” en was daar tot 1970 in dienst. De loc is na een grondige renovatie sinds 2012 weer rijvaardig.

Modelspoorbanen – extra groot op 25 en 26 mei

Op donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei kunt u op onze museumlocatie Boekelo vanaf 10.30 uur grote modelspoorbanen (voor de kenners modelbanen van LGB) bewonderen. Deze banen zijn zo groot dat ze in de meeste huizen niet eens passen. Meestal zie je ze in een grote hal of tuin; ze worden daarom ook wel tuinbanen genoemd. Omdat ze zo groot zijn zie je ze ook niet zo vaak, dus dit is een mooie gelegenheid om je eraan te vergapen.

Dat wordt een hele happening!

Grootspoordagen en Nationale Stoomtreindag