Onze collectie treinen

Waarom Museum Buurtspoorweg?

  • Een echt eersteklas dagje uit!
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9,2 (via Google)
  • Gratis fietsenvervoer (eigen risico)
  • Parkeren te Haaksbergen en Boekelo is gratis

Bekijk dienstregeling

Post/bagagewagen 56 (PD56)


Foto copyright Sevrien Ferrée
PD 56 te Hbg op 20-12-2013
Naam   MHE PwPost 16
Fabrikant   vd Zypen en Charlier in Köln
Type   PwPost 16
Fabrieksnummer   78585
Bouwjaar   1905
Spoorwijdte   1435 mm
Standplaats   Haaksbergen
Bedrijfswaardig   ja
Gewicht   9,6
Lengte o/b   8,430 mm   (8.43 meter)
Asindeling   2
Oorspr.eigenaars   Meppen-Haselünner Eisenbahn
Hist. nummers   MHE 16


      

Post-bagagewagen gebouwd door vd Zypen en Charlier in Köln voor de Meppen-Haselünner Eisenbahn (MHE) met nummer 16. Deze wagen is vanaf 1905 tot 1953 in gebruik geweest als post-bagagewagen bij de MHE. In dat jaar werd ze ingericht als gereedschapwagen voor de ploeg weg en werken en werd vervolgens in 1971 aan MBS verkocht.


Sindsdien is zij als pakwagen in de MBS treinen te zien. Bij de MBS heeft ze in diverse uitmonsteringen gereden. Eerst in het bruin met doorgaande treeplanken, daarna in het beige. Sinds eind 2003 reed ze rond in de zwarte kleur van de Staatsspoorwegen (SS). Ze werd bijna elke rijdag ingezet als bagagewagen en voor het vervoer van fietsen. Het laadvermogen van de wagen is 10 ton. In 2012/2013 is ze geheel gerestaureerd in haar oorspronkelijke uitvoering, met zowel een post- als bagageafdeling. Op basis van oude foto's werden de deurtjes naar het postcompartiment gereconstrueerd. Tevens kreeg de wagen de lange treeplanken terug over de gehele lengte van de wagenbak en werd ze in de originele kleurstelling geschilderd: bruin en groen. Het dak, dat in zeer slechte staat verkeerde, is vervangen en de inrichting van de wagen is verder voltooid, zoveel mogelijk conform de afleveringstoestand.Tot slot is de wagen voorzien van alle originele opschriften. Ze werd op 20 december 2013 door de werkplaats opgeleverd en is op 10 mei 2014 weer in dienst gesteld.

 
 
   Vorige    Overzicht     Volgende

 
 

Hierboven het overzicht van al het spoorwegmaterieel dat wij in ons bezit hebben.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door alle spoormusea in Nederland dan kunt u een bezoekje brengen aan de site van het Nederlandse museummaterieel. Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers en op deze manier ontstaat een mooi overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmateriaal.