Onze collectie treinen

Waarom Museum Buurtspoorweg?

  • Een echt eersteklas dagje uit!
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9,2 (via Google)
  • Gratis fietsenvervoer (eigen risico)
  • Parkeren te Haaksbergen en Boekelo is gratis

Bekijk dienstregeling

Loc 8


Foto copyright Michel Dispa
Naam   7853 / Tigerli / Navizence
Tractievorm   Stoom
Fabrikant   Schweizerische Lokomotiv- und Maschinenfabrik, Winterthur, Zwitserland
Type   Tigerli
Fabrieksnummer   2079
Bouwjaar   1910
Spoorwijdte   1435 mm
Standplaats   Haaksbergen
Bedrijfswaardig   ja
Gewicht   33
Lengte o/b   8,715 mm   (8.72 meter)
Asindeling   Cn2t
Max. snelheid   45 km/h
Oorspr.eigenaars   Alusuisse Chippis Zwitserland / Landesmuseum Baden-Württemberg te Mannheim
Hist. nummers   7853 (fictief)


      

De loc werd in 1911 geleverd aan de aluminiumfabriek van Aluisuisse te Chippis (Zwitserland). Tot 1982 bleef de loc in gebruik als rangeermachine op de fabrieksterreinen van Alusuisse. Het Landesmuseum Baden-Würtenberg te Mannheim kon in 1982 een groot deel van het archief van Alusuisse overnemen voor haar museum. De stoomloc kregen ze erbij. De loc verhuisde naar Mannheim en werd zeer goed geconserveerd opgeborgen als reserve voor de andere stoomloc die men in het museum in gebruik heeft.


Deze stoomloc voldeed prima en de Zwitserse loc was eigenlijk overbodig. Vele onderhandelingen waren er echter voor nodig om de machine naar Haaksbergen te krijgen. Na enige jaren boekte de MBS succes en dankzij een financiële bijdrage van een sponsor kon de loc in 1996 van eigenaar verwisselen.


Deze loc is een soortgenoot van de NS7851 en NS7852, die kort na de oorlog dienst deden in Nederland. De locs deden in Nederland vooral dienst als rangeerloc te Rotterdam Feyenoord. Ook deze machines kwamen van oorsprong uit Zwitserland.

 
 
   Vorige    Overzicht     Volgende

 
 

Hierboven het overzicht van al het spoorwegmaterieel dat wij in ons bezit hebben.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door alle spoormusea in Nederland dan kunt u een bezoekje brengen aan de site van het Nederlandse museummaterieel. Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers en op deze manier ontstaat een mooi overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmateriaal.