Onze collectie treinen

Waarom Museum Buurtspoorweg?

  • Een echt eersteklas dagje uit!
  • Gemiddeld beoordeeld met een 9,2 (via Google)
  • Gratis fietsenvervoer (eigen risico)
  • Parkeren te Haaksbergen en Boekelo is gratis

Bekijk dienstregeling

Loc 3


Foto copyright Wesley Eggert
Loc 3 in tractiedepot Haaksbergen op 06-04-2014
Naam   KPEV Hannover 1702 / T3
Tractievorm   Stoom
Fabrikant   Union Giesserei Königsberg Ost-Preussen Duitsland
Type   T3
Fabrieksnummer   844
Bouwjaar   1896
Spoorwijdte   1435 mm
Standplaats   Boekelo
Bedrijfswaardig   nee
Gewicht   32
Lengte o/b   8,300 mm   (8.30 meter)
Asindeling   Cn2t
Max. snelheid   45 km/h
Tractiedetails   

Stoomverdeling type Allan (Trick)

Oorspr.eigenaars   KPEV / Kaliwerk Hansa / Eisenbahnkurier
Hist. nummers   Hannover 1702 / Hannover 6103 / 89 7720 fantasienummer van Eisenbahnkurier


      

De T3 is bij de MBS de oudste machine in haar collectie. Deze loc is in 1896 door Union Giesserei Königsberg (Ostpreussen, tegenwoordig Kaliningrad, Rusland) gebouwd onder nummer 844 voor de KPEV en geleverd aan de Königliche Eisenbahn Direktion (KED) Hannover met nummer “Hannover 1702”.

Ze werd in deze Direktion ingezet vanuit het lokdepot Blomberg om vanaf hier de lokaaldienst te verzorgen richting Schieder, ten oosten van Bielefeld. Hier werd ze na een aantal jaren omgenummerd naar “Hannover 6103”.


Bij de KPEV heeft ze dienst gedaan tot 1920. In dat jaar werd ze verkocht aan 'Kaliwerk Empelde”om daar in de rangeerdienst te gaan.

Bij dit bedrijf heeft ze dienst gedaan tot 1948 en werd toen verkocht aan 'Kaliwerk Sigmundshall” in Bokeloh bij Wunstorf met nummer 1 en met de naam “Aue”.


Hier is ze tot aan 1973 in dienst geweest toen ze werd verkocht aan de “Eisenbahn-Kurier” met het fictieve nummer 89 7220. Ze is hier gebleven tot mei 1975 toen de MBS haar heeft overgenomen.


De eerste jaren bij de MBS, heeft ze een enkele keer dienst gedaan, om in 1979 terzijde te worden gesteld in afwachting van groot herstel. Haar ketel is in dat jaar afgekeurd door het Stoomwezen. De T3 wacht op algeheel herstel. Hierbij moet dus ook een nieuwe ketel gemaakt worden.


Loc staat nu tentoongesteld in het museumdepot te Boekelo.

 
 
   Vorige    Overzicht     Volgende

 
 

Hierboven het overzicht van al het spoorwegmaterieel dat wij in ons bezit hebben.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door alle spoormusea in Nederland dan kunt u een bezoekje brengen aan de site van het Nederlandse museummaterieel. Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers en op deze manier ontstaat een mooi overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmateriaal.