Najaarsstoomdag op zondag 19 oktober: kom ook langs!

Op zondag 19 oktober vindt onze jaarlijkse Najaarsstoomdag plaats, dé traditionele manier om het rijseizoen af te sluiten. Samen met de stichting Oude Voertuigen Dag in Boekelo en de Stichting Centrummanagement Haaksbergen bieden wij u een onvergetelijke dag.

Duitse_vlag  Am Sonntag, den 19. Oktober laden wir zu unserem ‘‘Najaarsstoomdag” ein.

Op deze dag zal volgens een uitgebreide dienstregeling gereden worden met meerdere stoom- en dieseltreinen tussen onze stations in Haaksbergen en Boekelo. Maar er is meer, veel meer! Hieronder kunt u lezen wat u allemaal kunt verwachten op deze dag.

Activiteiten station Haaksbergen

De Wismar Railbus, waarvan de restauratie onlangs is afgerond, zal gedurende de hele dag centraal staan. De Wismar is een lichtgewicht motorwagen die door middel van twee B-Ford benzinemotoren wordt aangedreven: één voor vooruit en de andere voor terug. In 2002 werd besloten dat dit bijzondere motorrijtuig een grondige restauratie zou ondergaan, een project dat twaalf jaar heeft geduurd. Veel tijd is besteed aan het schilderwerk, het reviseren en aansluiten van de beide motoren en het afwerken van het interieur. Mocht u hier meer over willen weten dan kunt u naar een uitzending van Omroep Max kijken. Voor het programma Max Monumentaal is dit project namelijk gedurende een langere tijd gevolgd en gefilmd, klik hier om de uitzending te bekijken. Erg leuk!

Najaarsstoomdag

Verder staan de werkplaatsdeuren wagenwijd open om de laatste voortgang te tonen van het restauratiewerk waar wij momenteel mee bezig zijn. Een nieuw project staat in de startblokken: HSM-rijtuig C-1237. De vrijwilligers vertellen u graag over de laatste vorderingen en de uitdagingen waar ze voor staan. Ook is het mogelijk om op het emplacement voetplaatritten op een locomotief te maken.

Een aantal andere musea presenteren zich met topstukken uit hun collectie. In samenwerking met Techniekmuseum Heim, het Zoutmuseum en LWL-Industriemuseum TextilWerk uit Bocholt is er een speelhoek ingericht waar kinderen veel kunnen leren en doen. En onze parkeerplaats zal vol staan met oude brandweerauto’s, bussen en vrachtwagens. En we laten zien hoe vroeger de melk werd opgehaald door een vrachtauto en de trein.

Oude brandweerauto Nico Asbroek Najaarsstoomdag Najaarsstoomdag

Ook zullen de leden van Modelbouw Vereniging Twente hun werkstukken vertonen op het gebied van miniatuurstoom, schepen en nog veel meer. En zal een grote groep volksdansers – in traditionele Oost Nederlandse kostuums – diverse boerendansen uit onze streek laten zien. Daarnaast zullen er wat lieden uit het verleden ronddwalen die mooie verhalen te vertellen hebben .

Najaarsstoomdag

Wij bezitten een grote bibliotheek met boeken over spoorwegen. In onze museumwinkel zullen een deel van deze boeken verkocht worden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Ook in de omgeving van het station is van alles te beleven: oude ambachtenmarkt en in het CLV gebouw kan nog een keer gekeken worden hoe een woning er uit zag rond 1960.

Activiteiten station Boekelo

Onze loods zal voller dan ooit staan met de mooiste modelbanen met de meest uiteenlopende thema’s. Zo is bijvoorbeeld te zien hoe vroeger de treinen bij Doesburg de IJssel overstaken en hoe druk het in steden kon zijn met allerhande railvervoer. Naast de expositie over de TET bus, zullen er miniatuurbussen rondrijden in de loods.

Miniatuur Nico Abroek

Vanzelfsprekend kan ook dit jaar de traditionele Oude Voertuigen Dag bezocht worden. We verwachten weer een gezellige drukte met veel oude auto’s, scooters, bromfietsen en trekkers van voor 1985. Er worden verschillende tourritten georganiseerd en de voertuigen zullen dan, net als de stoomtrein, in de wijde omgeving van zich laten horen.

Najaarsstoomdag Najaarsstoomdag Najaarsstoomdag

Kortom, een heel gezellig dagje uit in Haaksbergen en Boekelo. Zie ook onze uitgebreide dienstregeling.

De foto’s zijn gemaakt door Nico Asbroek op de Najaarsstoomdag van vorig jaar.