Vacature: Bestuurssecretaris

Het bestuur van de stichting Museum Buurtspoorweg treedt op als werkgever en sparringpartner van de titulair directeur, houdt toezicht op de realisatie van de maatschappelijke doelstelling, uitvoering van de visie en de continuïteit van de stichting en is tevens ambassadeur richting externe stakeholders. Het bezit en gebruik van vastgoed, de exploitatie van een museaal spoorwegbedrijf en werkgeverschap brengt diverse juridische vraagstukken met zich mee.  Het bestuur zoekt daarom, in aanvulling op de huidige 6 bestuursleden, een bestuurssecretaris (M/X/V) die het bestuur met juridische kennis kan versterken.

Bij Museum Buurtspoorweg ruik, proef, hoor, zie en voel je het verleden van Twente. Hier zie je historische rijtuigen en locomotieven van dichtbij en prikt de geur van verbrande kolen in je neusgaten. Je voelt de bekleding van de originele rijtuigen en het prachtige houtsnijwerk uit het begin van de vorige eeuw onder je vingers. De wind waait door je haar wanneer je door een van de vele open raampjes het Twentse landschap aan je voorbij ziet glijden. (Groot)ouders met kinderen, familie, vrienden en liefhebbers: in Museum Buurtspoorweg ervaren onze bezoekers met al hun zintuigen hoe Twente zich heeft kunnen ontwikkelen tot de regio die het nu is.

Met 7 kilometer spoor, gebouwen en installaties en ruim 80 historische spoorwegvoertuigen op eigen grond tussen Haaksbergen en Boekelo kan Museum Buurtspoorweg met recht het grootste museum van Oost-Nederland worden genoemd. De organisatie, opgericht in 1967, is één van de belangrijkste musea van Overijssel. 150 vrijwilligers in de leeftijd 16-82 jaar werken dagelijks met veel passie aan het voortbestaan van de collectie locomotieven, rijtuigen en goederenwagens die Twente op de kaart hebben gezet tijdens de IJzeren eeuw.

Voorwaarden
De functie van bestuurslid is onbezoldigd, maar met voldoening! Je doneert je inzet, kennis en ervaring aan één van de belangrijkste culturele instellingen in Oost-Nederland. Bestuursleden zijn onafhankelijk en handelen integer. Zij vermijden ongewenste belangenverstrengeling en gaan op een transparante en zorgvuldige wijze om met tegenstrijdige belangen. Wij maken geen onderscheid op afkomst, ras, religieuze overtuigingen, sekse, seksuele geaardheid, handicap of chronische ziekte. Het bestuur hanteert de Governance Code Cultuur als uitgangspunt voor haar handelen.

Interesse? 
Stuur dan een kort bericht met je motivatie naar bestuur@museumbuurtspoorweg.nl. We gaan graag een oriënterend gesprek met je aan en zijn daarbij benieuwd naar je motivatie, netwerk, kennis en ervaring. Het bewaken en exploiteren van ons bijzondere culturele erfgoed is onze grootste prioriteit. Wil jij hierbij helpen? Dan zien we heel graag je bericht tegemoet.