Wismar railbus arrangement

Vanwege de huidige maatregelen inzake COVID-19 kunnen we het Wismar arrangement helaas niet aanbieden. 

In de crisisjaren vanaf 1929 was men op zoek naar manieren om de exploitatie van het regionale personenvervoer goedkoper en aantrekkelijker te maken. De langzame, ouderwetse en dure stoomtrein met houten banken legde het af tegen de sterke opkomst van snellere busverbindingen met moderne autobussen. De Wagonfabriek te Wismar ontwierp en lichtgewicht motorwagen voor het personenvervoer: lage aanschafkosten, eenvoudig en goedkoop onderhoud, lage exploitatiekosten en betrouwbare en goede rijeigenschappen in beide richtingen. Hiermee konden meer ritten per dag worden uitgevoerd met kortere rijtijden in voor die tijd modern materieel, tegen aanzienlijk lagere kosten qua personeel, brandstof, materieel- en baanonderhoud. In de 30er jaren pendelde zo’n opmerkelijk voertuig ook tussen Enschede en Ahaus. Museum Buurtspoorweg heeft de zogenoemde ‘Wismar-motorwagen” in 1968 van de Delmenhorst-Harpstedter Eisenbahn overgenomen. De ritten met deze railbus, ook wel ‘spaarvarkentje’ genoemd, gerestaureerd in 2015, zijn een groot succes. .

Unieke railbus

Gids

U wordt onder leiding van een gids meegenomen naar de jaren ’30 en ervaart hoe het was om te reizen over een spoorlijntje met een voor die tijd moderne trein. De gids vertelt u over de inmiddels niet meer bestaande spoorlijn van Enschede Zuid naar Ahaus, de techniek en het uitgebreide restauratieproces van de railbus. En na afloop weet u waarom de machinist geen machinist werd genoemd.

Het Wismar arrangement

Op vertoon van uw passe-partout Wismar arrangement wordt u ontvangen in de Goederenloods van ons museum in Haaksbergen, waar u onder genot van een drankje (1x inclusief) een presentatie met foto’s kunt aanschouwen. Aansluitend bezoekt u de werkplaats en dan vertrekt de Wismar voor een rit naar Boekelo en terug. Onderweg hebt u zicht op de spoorbaan en zal er worden gestopt voor een kort fotomoment. In Boekelo krijgt u een korte rondleiding door onze museumloods en zal het treinpersoneel u een kijkje gunnen onder de motorkap.

De Wismar vertrekt 2x daags vanuit Museumlocatie Haaksbergen.

Voor de ochtendrit verzamelen we om 10:00 uur in ‘De Goederenloods’ voor een ontvangst en een presentatie over de railbus. Een half uur later bezoeken we de werkplaats en om 11:00 uur vertrekt de railbus naar Boekelo , daar kunt u het museumdepot bezoeken, om 12:15 uur vertrekt de railbus dan weer terug naar Haaksbergen.

Voor de middagrit verzamelen we om 12.25 uur in ‘De Goederenloods’ voor een ontvangst en een presentatie over de railbus. Een half uur later bezoeken we de werkplaats en om 13.25 uur vertrekt de railbus naar Boekelo , daar kunt u het museumdepot bezoeken, om 14.30 uur vertrekt de railbus dan weer terug naar Haaksbergen. Kom wat vroeger zodat u rustig kunt genieten van uw kopje koffie of thee dat bij het arrangement is inbegrepen.

Let op 

De Wismar railbus is helaas niet voorzien op rolstoelers. En het is niet mogelijk om kinderwagens/buggy’s, fietsen en huisdieren mee te nemen. Wilt u meer informatie, reserveren of heeft u nog vragen, neem dan contact op via 053 572 15 16 of per mail op info@museumbuurtspoorweg.nl.

 

Wismarer arrangement